IOM of 1 meterboot.

Kenmerkend voor de boot is dat er slechts een beperkt aantal restricties zijn ten aanzien van de romp terwijl de tuigage zeer weinig vrijheden in zich heeft. De klasse is oorspronkelijk bedoeld als klasse voor amateur ontwerpers/bouwers die er plezier in hebben hun hydrodynamische kennis in een eigen rompontwerp uit te werken. Er is sprake van een box formule. Alles mag als de boot maar niet langer is dan 1 meter en niet lichter dan 4 kilogram. Om kosten te beperken zijn exotische materialen in de romp en tuigage verboden.

 Zelf bouwen of kopen
 Zelf bouwen van een boot is de goedkoopste manier van zeilen die tevens heel succesvol kan zijn. De Duitser Michael Scharmer bouwt zijn boten voor nog geen paar honderd euro en vaart in de top tien van de wereld. Voor de niet zo handige zeilers zijn er veel aanbieders die hun succesvolle rompen via het internet te koop aanbieden. Er is wel een bepaalde handigheid nodig omdat slechts een beperkt aantal aanbieders vaarklare boten aanbieden. Meestal wordt een meer of minder complete kit geleverd.

 Informatie en tips
 De klasse organisatie is de bron voor het geven van informatie en het aanreiken van tips om boten samen te kunnen stellen. Door gezamenlijk in te kopen zijn ook weer kostenbesparende oplossingen mogelijk. Het hoeft echter niet duur te worden. Voor ongeveer 850 euro kan men een complete kit van zeer goede kwaliteit inclusief 2 kanaals afstandbediening aanschaffen. Het bouwen is dan vergelijkbaar met een modelbouwdoos van de grote merken als Graupner en Robbe.

Translate ยป